
Een van de meest innovatieve concepten die de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen in de restaurantbranche, is het virtuele restaurantconcept. Virtuele restaurants hebben restauranteigenaren in staat gesteld hun aandacht te verleggen op de mogelijkheid om maaltijden te bereiden en te bezorgen zonder de kosten en het risico van een fysiek restaurant. In dit artikel leggen we uit wat een virtueel restaurant is en laten we je zien hoe je er zelf een kunt beginnen.
INHOUDSTABEL
Wat is een virtueel restaurant?
Een virtueel restaurant, ook wel een ghostrestaurant of dark kitchen genoemd, is een soort foodservicebedrijf dat in tegenstelling tot een traditioneel restaurant alleen werkt via online bestellingen en bezorging, zonder fysieke eetgelegenheid.
Het virtuele restaurantconcept won de afgelopen jaren aan populariteit door de opkomst van apps voor het bezorgen van maaltijden en de toenemende vraag bij consumenten.
In tegenstelling tot een traditioneel restaurant, heeft een virtueel restaurant geen fysieke eetgelegenheid waar klanten kunnen dineren. Deze innovatieve eetervaring maakt gebruik van de groeiende trend van food delivery services en apps.
Door zich volledig te richten op het bereiden van maaltijden voor bezorging, kunnen virtuele restaurants zich specialiseren in specifieke gerechten of concepten en zo een uniek culinair aanbod bieden.

Wat is het verschil tussen een virtueel restaurant en een dark kitchen?
Hoewel virtuele restaurants en dark kitchens beide concepten zijn die zich richten op online bestellingen en bezorging, zijn er enkele belangrijke verschillen.
Een virtueel restaurant is een eetgelegenheid die zich uitsluitend richt op online bestellingen en bezorging, zonder fysieke dineergelegenheid voor klanten. Het kan opereren vanuit een bestaande keuken of de faciliteiten delen met andere restaurants. Het unieke aspect van een virtueel restaurant is dat het zich vaak specialiseert in een specifiek type gerecht of keuken, en dit aanbod op maat aanbiedt aan klanten via food delivery apps.
Een dark kitchen, ook wel bekend als een ghost kitchen, is daarentegen een keukenfaciliteit die uitsluitend gericht is op het bereiden van maaltijden voor bezorging. Dark kitchens hebben geen fysiek restaurant of dineergelegenheid waar klanten kunnen komen eten. In plaats daarvan fungeren ze als een productiecentrum voor meerdere virtuele restaurants of online food brands. Verschillende culinaire concepten kunnen dezelfde dark kitchen delen en vanuit daar hun gerechten bereiden voor bezorging.
Met andere woorden, een virtueel restaurant richt zich op het aanbieden van specifieke gerechten aan klanten via online bestellingen, terwijl een dark kitchen een gedeelde keukenruimte is waar meerdere virtuele restaurants hun maaltijden bereiden voor bezorging. Beide concepten profiteren van de groeiende vraag naar online bezorging, maar opereren op iets andere manieren.
Wat doet de populariteit van het virtuele restaurantconcept stijgen?
Het opstarten en runnen van een virtueel restaurant biedt verschillende voordelen en kansen voor horecaondernemers.
- Kleinere investering in vergelijking met een traditioneel restaurant
- efficiënt en flexibel met aanbod
- aantrekkelijke optie voor ondernemers die willen profiteren van de groeiende vraag
Voordelen van het opstarten van een virtueel restaurant:
Lagere vaste kosten:
Kosten in verband met huur, nutsvoorzieningen en andere uitgaven voor een eetzaal worden geminimaliseerd of geëlimineerd. Bovendien is er geen zaalpersoneel of barman nodig.
Extra verdien potentieel:
Met een sterkere focus op kwaliteit en bezorging, zonder de bekommernissen van tafelomzet, hebben virtuele keukens meer potentieel om meer inkomsten te genereren.
Meer flexibiliteit:
Virtuele keukens worden niet beperkt door een vast menu. In plaats daarvan kunnen ze klanten een verscheidenheid aan menu-items aanbieden waarmee ze hun bedrijf kunnen diversifiëren en een breder publiek kunnen aanspreken.
Minder voedselverspilling:
Aangezien gerechten bij de klanten worden bezorgd, is er een aanzienlijke vermindering van voedselverspilling in een virtueel restaurant.
Toegang tot nieuwe klanten:
Door een verscheidenheid aan verschillende gerechten aan te bieden die alleen kunnen worden bezorgd, kan je een breder publiek bereiken. Je klanten genieten van het gemak van online bestellen zonder zich te moeten verplaatsen naar een fysieke restaurantlocatie.
Snellere start:
Virtuele restaurants hebben doorgaans minder tijd nodig bij het opstarten in vergelijking met traditionele fysieke restaurants omdat er geen eetgedeelte of uitgebreid interieurontwerp nodig is. Hierdoor kunnen virtuele restauranteigenaren veel sneller de markt betreden dan hun fysieke concurrenten.
Groeipotentieel:
Virtuele restaurants kunnen hun activiteiten eenvoudig opschalen omdat ze zich kunnen concentreren op het uitbreiden van hun bezorgradius of op samenwerking met extra bezorgplatforms om een ​​groter klantenbestand te bereiken.
Nadelen van het opstarten van een virtueel restaurant:
Hoge commissies voor bezorgdiensten:
Aangezien virtuele restaurants voor de bezorging van hun gerechten afhankelijk zijn van diensten van derden, kunnen de kosten voor veel eigenaren van virtuele restaurants overweldigend zijn. Een oplossing voor deze hoge tarieven kan een online bestelsysteem op je website zijn.
Geen persoonlijk contact:
Hoewel virtuele restaurants online op reviews steunen kan het moeilijk zijn om een ​​stabiele relatie met klanten op te bouwen, omdat er geen direct contact is tussen restaurantpersoneel en hun klanten.
Imago behouden met branding:
Virtuele restaurants bestaan ​​voornamelijk online, wat betekent dat het creëren van een merkimago moeilijk kan zijn. Gepersonaliseerde verpakkingen is meestal waar de branding eindigt.
Consistente kwaliteit waarborgen:
Virtuele keukens hebben de neiging om met hun menu’s te experimenteren en bieden vaak tijdelijke menu’s aan die dikwijls veranderen, wat betekent dat de voedselkwaliteit niet altijd consistent is.
Online marketing beheren:
Online marketing van een virtueel restaurant kan ingewikkeld zijn.
Doordat er geen fysieke locatie is het posten van sfeerfoto’s of van de ambiance in de zaal uitgesloten.
Beperkte toegang tot gegevens:
Eigenaars van virtuele restaurants kunnen moeite hebben met het verzamelen van specifieke data over hun bedrijf.
Moeite met motivatie van werknemers:
Hoewel virtuele keukens geen zaalpersoneel nodig hebben, hebben ze wel keukenpersoneel en soms bezorgers nodig. Daar het personeel bijna uitsluitend bezig is met het bereiden van maaltijden raken ze snel gedemotiveerd.
Virtuele restaurant concepten
De twee belangrijkste virtuele restaurantconcepten zijn:
- Virtuele merken
Dit model gebruikt delivery-apps om gerechten aan te bieden aan klanten die eerder thuis willen eten dan in een traditionele restaurantomgeving.
- Virtuele keukens
Dit concept wordt vaak gebruikt door gevestigde restaurants om hun assortiment voor delivery uit te breiden. Een populair restaurant kan bijvoorbeeld samenwerken met andere bedrijven om een ​​aantal van hun menu-items te (laten) bereiden en bezorging aan te bieden.
Hoe werkt een virtueel restaurant nu eigenlijk?
Virtuele restaurants hebben geen fysieke locatie waar klanten kunnen dineren. In plaats daarvan vertrouwen ze op diensten die maaltijden aan klanten bezorgen. Bestellingen worden online geplaatst via een restaurantwebsite, mobiele app of delivery-apps van derden. Dit helpt restauranteigenaren en chef-koks om meer klanten te bereiken en meer inkomsten te genereren. Klanten gebruiken dit model omdat ze thuis kunnen genieten van gerechten zonder zich te hoeven verplaatsen.
Hoe start je nu met je virtueel restaurant?
We hebben deze handleiding samengesteld om je een gedetailleerd overzicht te geven van het opstarten van een virtueel restaurant. Het doel is om je een beter begrip te geven van het proces en hoe dit specifieke restaurantmodel functioneert.
Stap 1. Van idee naar concept
Bij het plannen van je virtueel restaurantconcept is het belangrijk om ervoor te zorgen dat bestellingen voor je gerechten efficiënt kunnen worden geleverd. Het runnen van een virtueel restaurant gaat over bezorgoptimalisatie. Als bijvoorbeeld je gerechten koud worden geleverd, bestellen klanten mogelijk niet meer.
Als je een fysiek restaurant hebt en een virtueel merk wilt creëren, beslis dan welke items je aanbiedt voor bezorging en of je nieuwe gerechten wilt maken die alleen voor bezorging zijn. Met een virtueel restaurant kan je een iets ander menu aanbieden uitsluitend voor delivery.
Info over conceptplanning voor virtuele restaurants
- Je dient bij het plannen van je virtueel restaurantconcept na te denken over hoe de kwaliteit van je gerechten kan worden beïnvloed tijdens de levering, bijvoorbeeld door veranderingen in temperatuur en vochtigheid.
- Bij het plannen van het creëren van een virtueel restaurantmerk kan het nodig zijn een aparte branding te ontwikkelen die verschilt van je fysieke restaurant.
- Hou rekening met factoren zoals de regio, de openingstijden en het ontwerp van je menu.
- Virtuele restaurants vertrouwen veelal op platforms van derden voor levering welke een commissie op bestellingen vragen. Bij je planning moet rekening worden gehouden met deze vergoedingen om je winstgevendheid te kunnen berekenen.
Stap 2. Doe een grondig marktonderzoek
Een grondig marktonderzoek doen is cruciaal voor je bedrijf om succesvol te zijn. Dit betekent onderzoek doen naar het potentieel in je regio en concurrentie van andere restaurants. Dit zal je helpen om de markt beter te begrijpen.
Identificeer je potentiële klanten:
Op welke doelgroep wil je je focussen? Jongere klanten die op zoek zijn naar minder dure gerechten, fans van Mexicaanse of Thaise keuken? Of wil je je liever specialiseren op traditionele Belgische, of andere locale specialiteiten?
Begrijp de interesse van je specifieke doelgroep:
Het is essentieel om te erkennen dat niet alle demografische groepen de voorkeur geven aan virtuele restaurants. Oudere personen geven over het algemeen de voorkeur aan fysieke restaurants. Daarom is een zorgvuldige planning nodig om op een effectieve manier jouw doelgroep te bereiken.
Analyseer je concurrenten:
Analyse van je concurrenten kan je onderzoek aanzienlijk helpen. Volg je concurrentie op sociale media om te zien waar ze over posten, wie hun klanten zijn en welke gerechten ze het vaakst promoten.
Bestudeer de menu's en marketingstrategieën van je concurrenten:
Het is altijd belangrijk om je concurrenten goed in de gaten te houden. Welke gerechten hebben ze te bieden en hoe promoten ze deze? Door dit te doen doe je nieuwe ideeën op over hoe je je online aanwezigheid kan boosten.
TOOLS VOOR MARKTONDERZOEK
GOOGLE TRENDS:Â Onderzoek welke gerechten op dit moment populair zijn
Â
Â
GRATIS AUDIT TOOL PIXELSOLUTIONS: Gebruik onze gratis website analyse tool om de website van je concurrenten te analyseren
Â
Â
SERANKING: Ontdek waar je potentiële klanten naar op zoek zijn en hoe je concurrentie hierop inspeelt
Â
Â
GOOGLE FORMS: Maak enquêtes om informatie van potentiële klanten te verzamelen.
Stap 3. Maak een businessplan
Bij het opstarten van jouw virtuele onderneming is het van cruciaal belang om een grondig uitgewerkt businessplan op te stellen dat de volgende aspecten omvat:
- Een samenvattend overzicht van het plan
- Een beschrijving van het bedrijf
- Een marktanalyse
- Een marketingplan
- Een plan over de operationele aspecten van het bedrijf
- Prognoses van financiële gegevens of verwachte financiële resultaten
Hoofdzakelijkste kosten
- Bedrijfskosten
- Huur (lease) voor professionele keuken
- Verzekeringen
- Elektriciteit, gas en water
- Marketingkosten
- Food cost
- Personeelskosten
Stap 4. Kies je niche
Bij het kiezen van het type keuken voor je virtuele restaurant is het belangrijk om rekening te houden met het genre dat het populairst zal zijn bij je doelgroep. Zorg ervoor dat je een niche kiest die populair is in je regio en die je met liefde klaarmaakt.

Stap 5. Vind de ideale locatie
Bij het zoeken naar een geschikte keukenruimte voor jouw virtuele restaurant is het essentieel om een locatie te vinden die voldoet aan jouw zakelijke eisen op het gebied van grootte, kosten, uitrusting en toegankelijkheid. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de locatie zich in de nabijheid van jouw klanten bevindt, om hoge bezorgkosten te vermijden.
Optie 1: Een gedeelde commerciële keuken
Het gebruik van gedeelde keukens kan een kostenefficiënte manier zijn om te starten. In plaats van het betalen van huur voor een eigen fysieke locatie, betaal je simpelweg voor het gebruik van ruimte in een bestaande gedeelde keukenruimte.
Optie 2: Huur een handelsruimte
Hoewel het huren van een commerciële ruimte voor sommige bedrijven een aantrekkelijke optie kan zijn, is het over het algemeen duurder in vergelijking met het gebruik van een gedeelde keuken. Deze ruimtes zijn erkende faciliteiten die volledig zijn uitgerust en speciaal zijn ontworpen voor het bereiden, koken en opslaan van voedsel door foodservice- of cateringbedrijven.
Deze keukens zijn doorgaans groter en gespecialiseerder dan huishoudelijke keukens, en ze moeten voldoen aan strikte gezondheids- en veiligheidsnormen. Dit betekent dat het inrichten en exploiteren van dergelijke ruimtes vaak ook duurder is.
Optie 3: Richt je eigen voorziening op
Het opzetten van je eigen voorziening kan de ideale keuze zijn, omdat je meer flexibiliteit hebt om de ruimte aan te passen aan je zakelijke behoeften. Het is echter ook de duurste optie. Door vanuit je eigen faciliteit te werken, ben je verantwoordelijk voor het betalen van alle nutsvoorzieningen, apparatuur en huur (als je de ruimte huurt).
Stap 6. Vergunningen en licenties voor horeca
Het is van cruciaal belang om alle benodigde vergunningen en licenties in orde te hebben voordat je start met je activiteiten. Dit zorgt ervoor dat je voldoet aan de wettelijke vereisten en voorkomt juridische problemen en boetes.
Om een horecavergunning te verkrijgen, dien je aan de onderstaande voorwaarden te voldoen:
- Correcte registratie in de Kruispuntbank van Ondernemingen (als onderneming en als vestigingseenheid, inclusief de correcte btw-activiteiten)
- Beschikken over een registratie, erkenning of toelating van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), bij verkoop van voeding.
- Voldoen aan de hygiëne- en moraliteitsvoorwaarden die van toepassing zijn bij het schenken en ter plaatse consumeren van gegiste dranken en/of sterke drank
- Beschikken over een geldige objectieve burgerrechtelijke aansprakelijkheidsverzekering inzake brand en ontploffing (= horecazaak van meer dan 50 m², waarbij de oppervlakte van een eventueel terras ook wordt meegeteld)
Beschikken over een vergunning C voor kansspelen in drankgelegenheden (kansspelinrichtingen klasse III). Die vergunning moet u aanvragen bij de Kansspelcommissie. (indien van toepassing)
Beschikken over een brandveiligheidsattest voor een voor het publiek toegankelijke inrichting (indien van toepassing)
Voldoen aan de meldings- of vergunningsplicht in het kader van exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten conform de Vlaamse milieuregelgeving (indien van toepassing)
Voldoen aan de geldende stedenbouwkundige voorwaarden en verplichtingen (zo moet het pand onder meer de functie horeca hebben)
Alle informatie hieromtrent vind je terug op https://productencatalogus.vlaanderen.be/fiche/736Â en/of op https://www.guidea.be/Ondernemer/Vergunningen-en-attesten/
Stap 7. Ga op zoek naar leveranciers en partners
Ga op zoek naar leveranciers die je kan vertrouwen en die je met regelmaat kunnen voorzien van de nodige ingrediënten voor je virtueel restaurant. De 3 meest voorkomende opties hiervoor zijn:
- Supermarkt
Supermarkten en kruidenierswinkels in de buurt bieden een breed scala aan ingrediënten voor jouw restaurant, maar het is belangrijk om op te merken dat hun prijzen vaak aan de hogere kant liggen.
- Locale leverancier
Door samen te werken met plaatselijke leveranciers kunnen restaurants sterke relaties opbouwen met hun leveranciers, wat resulteert in verbeterde communicatie, op maat gemaakte oplossingen, gunstigere prijzen en een beter begrip van elkaars behoeften.
- Groothandel
Groothandels hanteren vaak lagere prijzen vanwege de inkopen op grote schaal. Dit kan leiden tot kostenbesparingen voor restaurants, waardoor ze hogere winstmarges kunnen behalen en meer concurrerende prijzen aan hun klanten kunnen aanbieden.
Stap 8. Creëer je persoonlijke branding
Je branding zorgt ervoor dat jouw restaurant zich onderscheidt van anderen door het versterken van jouw visuele identiteit. Bij het creëren van jouw merk is het belangrijk om rekening te houden met het volgende:
- Kies een onderscheidende bedrijfsnaam, logo en merkimago dat je restaurant vertegenwoordigd
- Ontwikkel een strategie voor jouw merk die de unieke verkoopargumenten, missieverklaring en waarden benadrukt
- Creëer en onderhoud een consistent merkimago in al het marketingmateriaal om naamsbekendheid en herkenning bij je klanten op te bouwen
- Pixelsolutions is een deskundig digitaal bureau dat je kan ondersteunen bij het opbouwen van jouw merk. We beschikken over de kennis en creativiteit om je te helpen jouw bedrijf te onderscheiden van de concurrentie

Stap 9. Stel je menu op
Zodra je je branding hebt gecreëerd, is de volgende stap om je te concentreren op je menu. Voor je virtueel restaurant is het cruciaal om klanten aan te trekken met professionele foto’s en duidelijke beschrijvingen. Denk er aan dat je later je menukaart als effectieve marketingtool kan inzetten.
Stap 10. Bouw je restaurant website
Een heel belangrijk element van elk virtueel restaurant is de sterke online aanwezigheid van hun restaurantwebsite. Pixelsolutions kan je digitaal bestaan versterken met het creëren van een professionele, visueel aantrekkelijke op maat gemaakte website.Â
Stap 11. Zet een online bestelsysteem op
Zodra je een website voor je virtuele restaurant hebt gebouwd, ben je klaar om een ​​online reserveringssysteem op te zetten.
De meest bekende reservatietools in Vlaanderen zijn Resengo en Tablebooker.
Stap 12. Aanwerven van personeel en opleiden
Voordat je je virtuele restaurant lanceert, dien je werknemers aan te werven en op te leiden. Aangezien er geen zaalpersoneel nodig is, kan je je concentreren op keuken- en bezorgpersoneel als je van plan bent om je eigen delivery dienst te hebben.
Stap 13. Marketing van je virtuele restaurant
Zorg ervoor dat je website geoptimaliseerd is voor zoekmachines, zodat potentiële klanten je gemakkelijk kunnen vinden. Daarnaast is het belangrijk om actief te zijn op sociale media en daarbij boeiende content te delen die de interesse van jouw doelgroep wekt. Maak gebruik van digitale marketingtechnieken, zoals e-mailmarketing en online advertenties om jouw virtuele restaurant onder de aandacht te brengen. Vergeet niet om positieve online recensies en reviews van tevreden klanten te verzamelen en deze te delen om vertrouwen op te bouwen. Met een doordachte marketingstrategie kan je jouw virtuele restaurant zeker en vast doen lukken.